blog post image

Rene houdt wel van een vuurtje, maar als brandwacht wel gecontroleerd

René, inmiddels 11 jaar brandwacht bij TSC

Naam: René

Leeftijd: 50

Woonplaats: Koudum (Friesland)

Functie: Brandwacht en beveiliger

In deze serie "Uitgelicht" interviewen we medewerkers van TSC.

Zijn carrière begon bij de jeugdbrandweer van Zaanstad. Het 'gewone' brandweerkorps van Zaanstad verruilde hij voor Friesland, waar hij zich weer aansloot bij de brandweer. René woont nu samen met zijn vrouw en twee katten in Koudum. "Die twee katten, dat zijn onze kinderen."

Als brandweerman hield hij zich niet alleen bezig met branden, maar ook met het redden van katten uit bomen, ondergelopen kelders en ongevallen. René: "We kregen zelfs een melding van brand in het crematorium. Het eerste wat ik zei was: volgens mij hoort het daar te branden. Maar het bleek toch een echte brand te zijn."

Elf jaar geleden solliciteerde hij bij TSC als brandwacht en werd direct aangenomen. Inmiddels werkt hij ook als beveiliger en is hij in vaste dienst. Zijn werkterrein strekt zich uit over het hele land: Ahoy, Johan Cruyff Arena, festivals, noem maar op.

Waar zijn we vandaag? "Vandaag zijn we bij de Libelle Zomerweek. Dit is mijn derde jaar hier, na een jaar in Almere. Het is eens wat anders dan tussen feestende mensen in een concertzaal of tussen gillende kinderen in Walibi."

Hoe ziet je werkdag er nu uit? "Mijn werkdag begint 's ochtends met uit bed stappen, een kop koffie, douchen en opfrissen. Meestal werk ik 's avonds, dus ik vertrek rond drie uur 's middags. Na mijn dienst meld ik me af en ga ik naar huis, meestal ben ik rond twee uur 's nachts thuis. Ik ben gewend aan dit schema; het is geen 9-tot-5-baan, dus soms leven we thuis een beetje langs elkaar heen. Gelukkig werk ik nu 30 uur per week, waardoor de katten niet de hele ochtend alleen zijn. Dat is voor ons ook belangrijk."

Wat houdt je functie precies in? "Als de brandmelders zijn uitgeschakeld en er wordt met vuurwerk gestunt, moet een brandwacht verplicht aanwezig zijn. Mijn functie houdt in dat ik preventief aanwezig ben, indien nodig help ik met evacueren en probeer ik de eerste inzet te plegen om erger te voorkomen totdat de brandweer arriveert. Ik zorg ervoor dat alle blussers goedgekeurd zijn en controleer of degenen die het vuurwerk regelen, de juiste middelen gebruiken. Soms moeten we overleggen en discussiëren, bijvoorbeeld als de verkeerde kop op een vlammenwerper zit. Ook zorg ik voor voldoende ruimte tussen het podium en het publiek, zodat mijn collega-beveiligers geen last hebben van de hitte of vonken."

Bij welke evenementen wordt de brandwacht ingezet? "Bij evenementen met vuurwerk, zowel binnen als buiten. Vooral bij de Dirty Daddies word ik vaak gevraagd, maar ook bij artiesten als Nicki Minaj of AC/DC. De Dirty Daddies geven een geweldige show met veel vuurwerk en vlammen, dan word ik ingeschakeld om erbij te zijn. Ik heb nu al gevraagd om er volgend jaar weer bij te mogen zijn."

Wat maakt je werk zo leuk? "Het omgaan met mensen. Ik kom op plekken waar anderen normaal nooit komen, zoals backstage bij concerten. Het is heerlijk om met mensen te werken, of het nou jongeren zijn of mensen van mijn leeftijd. Net nog begeleidde ik een oude dame naar buiten, en ik geniet daar gewoon van."

Wat vind je minder leuk aan je werk? "Soms valt een leuke dienst weg door wijzigingen in de planning, maar dat ligt aan de organisator en niet aan TSC. Dat is wel eens jammer."

En het werken tot twee uur 's nachts, en dan weer terug naar Friesland, breekt dat niet op? "De reistijd wordt vergoed en ik vind die gekke tijden juist heerlijk. Ik ben wel laat thuis, maar ik heb de rest van de dag nog voor andere dingen. Wat extra aandacht voor de katten, rustig boodschappen doen, prima."

Heb je weleens een opmerkelijke, spannende situatie meegemaakt tijdens je werk? "Ja, tijdens Lowlands vorig jaar vloog er een klein gasflesje in brand onder een campingstoeltje. Dat was even schrikken, maar het vuur was snel geblust en de persoon met de blaren werd geholpen door de EHBO."

Heb je wel eens een pittige confrontatie gehad met een bezoeker? "Als beveiliger heb ik soms meningsverschillen, vooral over roken binnen. Mensen begrijpen vaak niet dat ook vapen verboden is. Ik leg uit dat we de vergunning kunnen verliezen als ze doorgaan, en meestal begrijpen ze dat wel."

Wat is een mooi, leuk moment tijdens je werk dat je is bijgebleven? "Het leukste moment werd toevallig vastgelegd op foto door fotograaf Bart Heemskerk. Ik was bij Groots met een Zachte G van Guus Meeuwis. Een fan begroette Guus en gaf hem een hand, terwijl ik oplettend keek of alles goed ging. Die foto kreeg veel leuke reacties."

Naar welke klus dit jaar kijk je heel erg uit en waarom? "Sowieso AC/DC, omdat ik van dat genre muziek hou. En als ik ingepland word, hoop ik Rammstein mee te maken. Qua vuurwerk en vlammen is dat tien keer zo indrukwekkend als de Dirty Daddies. In het Goffertpark in Nijmegen gaat het helemaal los. Ik hou wel van een vuurtje. Ze zeggen altijd dat brandweermannen stiekem ook een beetje pyromanen zijn."

Misschien vind je het leuk om te lezen